Urmăream fascinat un număr de circ în care un echilibrist, ignorând, parcă, toate legile naturii ne-a uluit pe toți privitorii. Închipuie-ți un om urcând treaptă cu treaptă (să fi fost vreo zece), pe o scară simplă din aluminiu, nesprijinită de nici un suport, ci doar ținută într-un permanent balans (când pe un picior al scării, când pe celălalt). Totul se petrecea pe o scenă, pe un podium pătrat cu latura de circa un metru, în fața a câtorva mii de spectatori. Apoi situația s-a complicat spre uimirea și spaima spectatorilor, atunci când omul nostru a ajuns în vârful scării, adică la circa 4 metri înălțime. Aici a început să-și controleze balansul cu mâinile și apoi și-a ridicat picioarele pe verticală, rămânând câteva secunde cu capul în jos într-un echilibru perfect. Pe mine nu îndemânarea artistului m-a trezit în miez de noapte pentru a scrie aceste rânduri, ci o REVELAȚIE legată de importanța balansului controlat prin care el a asigurat echilibrul întregului sistem.
Acest exemplu m-a trimis cu gândul la una dintre cele mai importante teme ale vieții despre care se vorbește mult, dar pentru care nu se face aproape nimic: SĂNĂTATEA PERSONALĂ. Dacă ne uităm în dicționare să vedem definirea sănătății, aflăm că ea însemnă: starea bună de funcționare a unui organism. Dacă vrem să ne lămurim mai mult despre acest subiect, aflăm că Organizația Mondială a Sănătății arată că sănătatea însemnă: „starea bună de funcționare a organismului din punct de vedere fizic, mental, social, economic, spiritual și aș mai adăuga și emoțional”.
Această definire simplă ne arată cât de complicată poate fi de fapt în realitate, menținerea unui permanent echilibru între aceste laturi ale stării de bine, pe care orice om normal și-o dorește.
Atunci de ce doar o mică parte a oamenilor se preocupă de obținerea, păstrarea și chiar dezvoltarea ei?
Eu cred că pe ceilalți, adică majoritatea, nu-i preocupă această problemă datorită lipsei lor de cunoaștere, influențelor distrugătoare din partea anturajului, nepăsării personale, obiceiurilor nesănătoase, suficienței, mândriei și fricilor de tot felul.
Și ce simplu ar fi să luăm exemplul echilibristului! Acesta, dintr-un om obișnuit, a obținut succesul prin foarte multă muncă, repetând continuu apoi mai ales, nerenunțând după o groază de căzături. El a înțeles că doar dacă reușește să CONTROLEZE ÎN MOD CONȘTIENT balansul între două stări dezechilibrate, își asigură de fapt echilibrul. Acesta este suportul sigur pentru reușitele sale.
Așa că și noi, oamenii obișnuiți putem să ne păstrăm sănătoși controlând balansul între problemele vieții. Apoi noi putem ajuta pe alții să devină sănătoși doar dacă învățăm să fim echilibrați în viețile noastre din punct de vedere fizic, mental, emoțional, social, economic și mai ales spiritual.
CUM? Urmând exemplele oamenilor realizați care trăiesc cu bucurie și împlinire și mai ales ne renunțând în fața dificultăților.
Consider că este simplu dacă lăsăm la o parte mândria și cerem ajutor din partea celor care au reușit.
Acum că am aflat această „mare taină”, pe care de fapt toți o știam, să ne urăm Succes!
Nu va fii deloc ușor dar M E R I T Ă!