Zilele trecute ascultam la radioul din mașină „dezbaterea” pe subiectul: Spionajul domestic. Părerile ascultătorilor, presărate cu povestioare trăite sau auzite de ei, mai că m-ar fi amuzat prin umorul involuntar. Însă așa zisul spionaj domestic ascunde atâta nefericire atât pentru ”urmăritor” cât și pentru ”urmărit” încât nu ai cum să nu te întristezi. Mai ales când văd cât de mulți oameni îl văd ca pe o normalitate, chiar dacă consecințele sunt grave, mă apucă o serioasă îngrijorare. De ce? Pentru că eu cred că doar proasta înțelegere a relațiilor umane ne poate distruge viața. Cunoașteți cazuri? Știrile oficiale și neoficiale sunt pline de exemple. În familiile, noastre, ale prietenilor, vecinilor și colegilor, găsim astfel de cazuri. Și ce ușor an putea rezolva totul!
Cum? Eu cred că cel mai important lucru într-o relațiea este încrederea. Ce este încrederea? DEX-ul explică:
încredere
sentimentul de siguranță față de cinstea, buna credință și sinceritatea cuiva;
Ca să ajungem acolo însă, avem de mers pe un drum foarte dificil, plin de capcane, frici și eșecuri. Pornind de la foarte cunoscutul îndemn: ”Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” putem ușor înțelege că totul pleacă de la noi și se sfârșește tot la noi.
Totul pleacă de la încrederea în sine. Ea apare când acceptăm că totul depinde numai de noi inclusiv atunci când cerem ajutor. Să o facem atunci când greutatea pe care o purtăm este prea mare.
Noi NU AVEM NEVOIE de nimic și de nimeni pentru a ne realiza.
Noi suntem capabili să obținem orice adunci când DORIM ceva cu adevărat și FACEM tot ce ne stă în putință să-l obținem, inclusiv să cerem ajutorul. REZULTATELE dau încrederea.
Pentru a avea încredere în cineva ar fi bine să o ofererim pe a noastră prima dată. Apoi să avem pretenția să o cerem pe a lui.
Cred că este mai greu să păstrezi încrederea decât să să o câștigi. Pe când cel mai ușor este să o pierzi și aproape imposibil să o recâștigi.